single.php
. . . trends Rookvrij zwanger

Blogpost: Rookvrij zwanger

Rookvrij zwanger, toch niet zo vanzelfsprekend?

Iedereen weet tegenwoordig wel dat roken en zwangerschap geen goede combi is, toch?
Roken tijdens de zwangerschap geeft immers een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte, het loslaten van de placenta en een (te) licht kindje. Wanneer een zwangere vrouw rookt komen de schadelijke stoffen (zoals nicotine en koolmonoxide) ook bij de ongeboren baby terecht. Het kindje krijgt daardoor minder zuurstof en voedingsstoffen maar is ook nog minder goed dan wij in staat om die schadelijke stoffen weer af te breken. Dat komt omdat de organen nog niet volgroeid zijn. Omdat een vrouw vaak niet direct weet dat ze zwanger is, is het belangrijk om al vóór de zwangerschap te stoppen met roken. Omdat nicotine in de moedermelk terecht komt is het goed om ook na de bevalling niet te roken. En dat blijkt voor de kersverse moeders toch nog niet zo makkelijk te zijn.

Misschien heb je wel eens nieuwsberichten voorbij zien komen over dit onderwerp. Uit een recente studie bleek namelijk dat 43% van de vrouwen die tijdens de zwangerschap stopte met roken, hier binnen een halfjaar na de bevalling weer mee begonnen was. In de studie werden 27 onderzoeken samengevoegd om tot één gezamenlijk resultaat te komen. Best een onderzoek van formaat. Van alle vrouwen die meededen aan de trials rookte 87%(!) aan het einde van de zwangerschap en 94% na 6 maanden na de zwangerschap. Volgens dit onderzoek stopte dus maar een klein percentage (13%) van de zwangeren met roken tijdens de zwangerschap en van dat kleine percentage viel bijna de helft binnen 6 maanden na de bevalling ook weer terug. Dat zijn toch wel schrikbarende percentages.

Ik ken en zie ze zelf nauwelijks, de rokende zwangere vrouwen. Bij de Roken Infolijn krijgen we ze in ieder geval niet vaak aan de lijn en privé ken ik een enkeling die zwanger zijn en roken heeft gecombineerd. Maar blijkbaar zijn ze er wel degelijk. De huisarts en verloskundige zal deze vrouwen vermoedelijk wel regelmatig tegen komen. De percentages geven natuurlijk ook vooral aan hoe hardnekkig een rookverslaving kan zijn. En dat stoppen voor een ander (voor je baby) waarschijnlijk niet de beste motivatie is om definitief te stoppen. Definitief stoppen doe je uiteindelijk toch voor jezelf.

Wil je meer info over roken en zwangerschap? Zie dan onze website, brochure en video’s over dit onderwerp.

Ben je zwanger en wil je begeleiding bij het stoppen met roken? Google dan op Rookvrij! Allebei? of zoek hier naar een stoppen met roken coach bij jou in de buurt met een zwangerschapsaanbod.

Professionals kunnen hier betrouwbare achtergrondinformatie vinden over roken en zwangerschap en hier meer lezen over het project Rookvrij Opgroeien.

Nienke van der Putten, medewerker Roken Infolijn
Nienke van der Putten (1985) werkt als medewerker van de Roken Infolijn én de Alcohol-, Drugs- en Gamen Infolijn op de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut. Professionals en algemeen publiek kunnen bij de infolijnen (anoniem) terecht voor informatie en advies. Dit kan telefonisch, per e-mail en via de chat. Publieksinformatie verspreidt daarnaast actief informatie via de websites, sociale media, folders, video’s en fora. Bij Publieksinformatie wordt de vertaalslag gemaakt van wetenschappelijke kennis naar informatie voor het algemene publiek. De combinatie van Nienke’s achtergrond als gezondheidswetenschapper (MSc) plus haar praktijkervaring in de verslavingszorg komt hier goed tot z’n recht. Nienke heeft hiervoor jarenlang als verpleegkundige in de psychiatrie en verslavingszorg gewerkt. In de verslavingszorg werkte ze vooral op de Klinische Detox, de afdeling waar mensen komen ontgiften van alcohol of drugs. Haar interesse ligt bij preventie: het voorkómen van ziekte en het beschermen en bevorderen van de gezondheid. Ze vindt het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en op basis daarvan zélf hun mening vormen en hun keuze’s maken. Nienke vindt het leuk om te schrijven en op die manier kennis te delen. En dat is ook het doel van het Trimbos-instituut: de geestelijke gezondheid verbeteren door het delen van kennis.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top