single.php
. . . zwanger Na de bevalling

Na de bevalling

Borstvoeding

Nicotine wordt via de borstvoeding aan het kind doorgegeven. De moedermelk smaakt dan minder lekker. Volgens sommige onderzoeken kan de zogenoemde toeschietreflex (het naar buiten laten spuiten van de moedermelk) door het roken verminderen en slapen baby’s van rokende moeders minder regelmatig.

Toch heeft borstvoeding, ook als je rookt, veel voordelen. Moedermelk bevat stoffen die de baby beschermen tegen allerlei infecties en die het immuunsysteem versterken. Lukt het je niet om te stoppen met roken, probeer dan in ieder geval om gedurende twee uur voor de voeding niet te roken. Het nicotinegehalte is dan op het laagste niveau. Als je rookt, rook dan buiten, niet onder een open raam en niet in bijzijn van je baby.

Meeroken

Voorkom dat je kind na de geboorte rook inademt. Baby’s en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor tabaksrook omdat ze nog volop in de groei zijn en hun longen en afweersysteem nog niet zijn uitontwikkeld. De giftige stoffen uit sigarettenrook blijven lang in een ruimte hangen. Hoe lang is afhankelijk van hoe goed je ventileert.

  • Baby’s die meeroken hebben meer onder andere kans op wiegendood. Wiegendood is een term voor het plotseling overlijden van een baby tijdens het slapen, terwijl de baby helemaal gezond leek.
  • Tabaksrook heeft een ongunstige invloed op de groei van de longen. Het vermindert de opname van zuurstof en zorgt ervoor dat de longen minder groot worden. Kinderen krijgen vaker ademhalingsklachten, zoals benauwdheid, en worden vatbaarder voor ontstekingen in de luchtwegen. Dit is te merken doordat ze regelmatig hoesten.
  • De kans op bronchitis is ook groter bij kinderen die veel in rokerige ruimtes zitten. Kinderen hebben dan vaker last van kortademigheid, het opgeven van slijm (‘volzitten’) of piepen.
  • Het risico dat een kind astma krijgt, is groter wanneer het kind veel in rokerige ruimtes is. Astma is een chronische ontsteking van de longen. De slijmvliezen in de longen zijn dan voortdurend geirriteerd,. Bij kinderen die astma hebben, kan tabaksrook een aanval van benauwdheid uitlokken. Je kunt meer lezen over astma op de website van het Longfonds (voorheen Astma Fonds).
  • Rokende ouders hebben vaker een baby die langdurig en veelvuldig huilt.
  • De kans op een oorontsteking neemt toe bij kinderen die geregeld in een rokerige omgeving zijn. Dit komt doordat de binnenkant van de oren verbonden is met de luchtwegen en ook geïrriteerd kan raken van de rook.
  • Ook de kans op hersenvliesontsteking is groter als een kind meerookt.

Campagne Rookvrije Generatie

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds zijn een campagne gestart voor een rookvrije generatie. Samen met publiek en de politiek willen de fondsen met haar partners uit onder meer het zorgveld het mogelijk maken dat kinderen kunnen opgroeien zonder tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Meer informatie over roken na de bevalling kun je vinden in de folder ‘Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!’.
Je kunt de folder hier downloaden.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top