. . . Roken Zwangerschap Roken na de bevalling
single.php

Roken na de bevalling

Roken na de bevalling

Ook na de bevalling is rook schadelijk voor moeder en baby. De stoffen kunnen in de moedermelk zitten en zo bij de baby komen. Ook kan de baby meeroken en via derdehandsrook schadelijke stoffen binnen krijgen.

Heb je een kind en wil je graag stoppen met roken? De coaches van Rookvrije Ouders helpen je gratis. Klik hier voor meer informatie over Rookvrije Ouders of klik op deze link om je aan te melden.

Borstvoeding en roken

Nicotine wordt via de borstvoeding aan het kind doorgegeven. De moedermelk smaakt dan minder lekker. Volgens sommige onderzoeken kan de moedermelk minder goed uit de tepel spuiten (toeschietreflex). Ook slapen baby’s van moeders die roken minder goed.

Borstvoeding geven heeft veel voordelen. Moedermelk bevat stoffen die de baby beschermen tegen ziekten. Lukt het je niet om te stoppen met roken, probeer dan in ieder geval om 2 uur vóórdat je borstvoeding gaat geven niet te roken. Er zit dan minder nicotine in de moedermelk. Als je rookt, rook dan buiten. Niet onder een open raam, een afzuigkap en niet in de buurt van de baby.

Meeroken en derdehands rook

Voorkom dat je kind na de geboorte rook inademt. Tabaksrook is extra schadelijk voor baby’s en jonge kinderen omdat ze nog groeien. De longen en het immuunsysteem zijn nog niet helemaal ontwikkeld. De giftige stoffen uit sigarettenrook blijven lang in een ruimte hangen.

Lees hier meer over meeroken door kinderen

Als mensen roken, komen er schadelijke stoffen vrij. Deze stoffen uit de tabaksrook komen in de omgeving en blijven zo achter op bijvoorbeeld spullen, meubels en kleding. Dit heet derdehands rook. Zelfs als iemand buiten rookt en daarna naar binnen komt, komen deze stoffen op andere plekken terecht. Derdehands rook is extra schadelijk voor baby’s, omdat zij veel aanraken en in hun mond stoppen. Zo krijgen ze ongemerkt veel schadelijke stoffen binnen. Derdehands rook blijft maanden tot jaren aanwezig.

Lees hier meer over derdehands rook

VIDEO

Wat is derdehands rook?

Als je buiten rookt, bescherm je je kind niet goed tegen tabaksrook. Deze animatievideo legt uit hoe dat kan. Bekijk wat derdehands rook is en waarom dat niet goed is voor de gezondheid van je kind.
  • Baby’s die meeroken hebben meer kans op wiegendood. Wiegendood is een term voor het plotseling overlijden van een baby tijdens het slapen, terwijl de baby helemaal gezond leek.
  • Tabaksrook heeft een slechte invloed op de groei van de longen. Het vermindert de opname van zuurstof en zorgt ervoor dat de longen minder groot worden. Kinderen krijgen vaker ademhalingsklachten, zoals benauwdheid, en worden gevoeliger voor ontstekingen in de luchtwegen. Dit is te merken doordat ze vaker hoesten.
  • De kans op bronchitis is ook groter bij kinderen die veel in rokerige ruimtes zitten. Kinderen hebben dan vaker last van kortademigheid, hoesten slijm op (‘volzitten’) of piepen.
  • Het risico dat een kind astma krijgt, is groter wanneer het kind veel in rokerige ruimtes is. Astma is een chronische ontsteking van de longen. De slijmvliezen in de longen zijn dan altijd geïrriteerd. Bij kinderen die astma hebben, kan tabaksrook een aanval van benauwdheid uitlokken. Je kunt meer lezen over astma op de website van het Longfonds.
  • Rokende ouders hebben vaker een baby die lang en vaak huilt.
  • De kans op een oorontsteking is groter bij kinderen die vaak in een rokerige omgeving zijn. Dit komt doordat de binnenkant van de oren verbonden is met de luchtwegen en ook geïrriteerd kan raken van de rook.
  • Ook lijkt de kans op hersenvliesontsteking groter als een kind meerookt.

Meer informatie over de gevolgen van meeroken voor kinderen en hoe je kunt voorkomen dat jouw kind meerookt kun je vinden in de gratis folder ‘Publieksfolder Rookvrij Opgroeien‘. Ook bevat de folder informatie over hulp bij stoppen met roken.

Rookvrije Generatie

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds zetten zich in voor een rookvrije generatie. Samen met publiek en de politiek willen de fondsen mogelijk maken dat kinderen kunnen opgroeien zonder tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Stoppen met roken

Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.

Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Lees meer over de risico’s van roken en adviezen met betrekking tot zwangerschap op trimbos.nl.

Met anderen delen
Stel een vraag
Scroll naar boven