single.php
. . . effecten Overige ziekten

Overige ziekten

Naast kanker en hart-, long- mond- en oogziekten zijn er nog verschillende andere ziekten die vaker voorkomen bij rokers dan bij niet-rokers.

Diabetes

Sinds enige tijd is bekend dat roken de kans verhoogt op diabetes, suikerziekte. Bij diabetes maakt het lichaam te weinig of helemaal geen insuline meer aan. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in evenwicht is.

Alzheimer

Roken verhoogt de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer (een vorm van dementie). Dit komt door de effecten van roken op de bloedvaten. Tabaksrook irriteert de vaten, waarbij er wondjes ontstaan waar korstjes op groeien. Uiteindelijk slibben de vaten zo sneller dicht en wordt de doorbloeding moeilijker. Dit geldt ook voor de bloedvaten in de hersenen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt 14% van de gevallen van Alzheimer door roken. 

Reuma

Reumatoïde Artritis is een pijnlijke ontsteking in de gewrichten. Roken vergroot de kans op deze vorm van reuma. Stoppen met roken verkleint het risico, maar dit blijft nog lang verhoogd; zeker tien tot twintig jaar.

Onvruchtbaarheid

Vrouwen die roken hebben minder kans om zwanger te raken en meer kans op volledige onvruchtbaarheid. Er rijpen minder eicellen, de eicellen worden minder vaak bevrucht en als er wel een zwangerschap ontstaat, brengt roken grote risico’s met zich mee voor zowel de moeder als het kindje. Het kind overlijdt vaker als de moeder tijdens de zwangerschap rookt. 

Bij mannen vergroot roken de kans op impotentie. Ook is het zaad bij rokende mannen minder van kwaliteit. 

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het darmkanaal. De ziekte van Crohn komt waarschijnlijk vaker voor bij rokers.

Bovendien kan roken het beloop van bestaande ziekten verslechteren. Open wonden genezen bij rokers minder snel doordat de doorbloeding minder is. Daardoor zijn operatierisico’s bij rokers ook groter dan bij niet-rokers. 

Complicaties bij een operatie

Bij rokers is de doorbloeding van de aderen minder (zie: hart- en vaatziekten). Ook hebben ze minder zuurstof in het bloed, doordat koolmonoxide uit tabaksrook de plek van zuurstof inneemt. Wonden genezen daardoor minder snel bij rokers. Bij ernstige of diepe wonden, zoals bij een operatie, kan dit gevaarlijk zijn en is de kans op complicaties groter.

Om dezelfde redenen hebben rokers ook bij het plaatsen van tandimplantaten een grotere kans dat het misgaat. Sommige tandartsen weigeren daarom implantaten te plaatsen als een patiënt niet stopt met roken. 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top