single.php
. . . effecten Leidt roken bij schizofrenie tot andere aandoeningen en problemen?

Leidt roken bij schizofrenie tot andere aandoeningen en problemen?

Het voorkomen van diverse aan roken gerelateerde aandoeningen is hoger onder mensen met schizofrenie dan onder de algemene bevolking. 
Mogelijkerwijs komt dit mede door de hogere prevalentie van roken binnen deze populatie, en ook vanwege de relatief hoge tabaksconsumptie per roker, hoewel oorzaak en gevolg hier moeilijk zijn te onderscheiden. 
Toch wordt roken beschouwd als een belangrijke factor in ziekte en vroegtijdig overlijden van mensen met schizofrenie als gevolg van hart- en vaatziekten, en ziekten van de luchtwegen.
Ook zijn er naast de verhoogde ziektelast negatieve financiële en daarmee sociale consequenties verbonden aan het roken door schizofreniepatiënten. Zij geven een relatief groot deel van hun inkomen uit aan sigaretten. 
Een Amerikaanse studie toonde aan dat de helft van de rokende schizofreniepatiënten 27% of meer van hun inkomen uitgeven aan tabak. Dit heeft als gevolg dat er (nog) minder geld overblijft voor bijvoorbeeld sociale activiteiten buitenshuis, scholing, zorg, gezonde voeding of sport.
Bron: Factsheet Roken en Schizofrenie, Trimbos-instituut, 2013

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top